Четвер, 09.05.2024, 02:53

МО вчителів

Приветствую Вас Гість

Поиск

Пользовательского поиска
Ccылки



Учет
Яндекс.Метрика

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Меню сайта
Наш опрос
На якому рівні Ви володієте англійською мовою ?
Всього відповідей: 559
Главная » 2016 » Квітень » 14 » Засоби захисту органів дихання
Засоби захисту органів дихання
10:30
План –конспект уроку
з предмету «Захист Вітчизни», 10-й клас «…» квітня 2016р.

Розділ 10. Основи цивільного захисту
Тема 10.3 Захист населення від надзвичайних ситуацій.
Заняття 3: Засоби захисту органів дихання
Мета: - навчити учнів правильно підбирати протигаз, підготовлювати його до надівання, користуватись ним і ознайомити з ефективністю його використання від ОР, біологічних форм, радіоактивних речовин;
- навчити учнів користуватись протигазом.
Учні мають знати:
- правила надівання протигазів;
- підбор шолом-маски;
- перевірку протигаза;
- правила користування пошкодженим протигазом;
Метод проведення заняття: практичне заняття
Місце проведення: кабінет.
Час: 45 хв.
Навчально-методичне забезпечення: презентація по темі, медійне забезпечення ; фільтрувальні протигази ЦП-5 – 12 шт., секундомір – 1 шт.; підручник «Захист Вітчизни».
Тип уроку : комбінований
ХІД УРОКУ
І. Вступна частина – 10 хв.
1.Шикування особового складу ( одношеренговий стрій)
2. Привітання і доповідь викладачу
3. Перевірка готовності до заняття
4. Виконання гімну України
5. Тренування особового складу.
6.Інформаційна хвилинка (готують учні)
7. Перевірка домашнього завдання методом діагностичних тестів(слайд 3-7). 8. Актуалізація мислення учнів:
Перегляд відеоматеріалу(бесіда)
- За допомогою яких індивідуальних засобів людина може захиститись від наслідків застосування ЗМУ?
ІІ. Основна частина – 30 хв.
1. Підготовка протигаза до експлуатації.
Шолом-маску протигазу ГП-5 виготовляють за п'ятьма розмірами.
Правильно підібрана маска повинна щільно прилягати до обличчя, але не спричиняти болю. Для визначення потрібного розміру маски сантиметровою стрічкою вимірюють окружність голови (через підборіддя і тім'яну область), при величині виміру: до 63 см – 0 розмір; 63, 5…65 см – 1-й; 65, 5…68 см – 2-й; 68, 5…70 см – 3-й; 71 см та більше – 4-й розмір.( слайд 10)
Робота в парах: учні, які сидять за однією партою, вимірюють один в одного окружність голови (через підборіддя і тім'яну область) користуючись таблицею, визначають потрібний їм розмір протигаза.
Підготовка протигазу до використання
Після отримання протигазу, необхідно оглянути і перевірити усі його частини, потім правильно зібрати протигаз і перевірити його на герметичність. При огляді і перевірці лицевої частини протигазу найперше пересвідчуються у відповідності розміру. Потім визначають цілісність шолом-маски: стекол окулярних вузлів; у шолом— масці з мембранною коробкою перевіряють справність цієї коробки. Після цього оглядають клапанну коробку, перевіряють стан клапанів (вони не мають бути розірваними, покривлені або засмічені). При огляді й перевірці фільтрувально— поглинальної коробки звертають увагу, щоб на ній не було іржі, вм’ятин, проколів (пробоїн), у горловині — ушкоджень. Звертається увага також на те, щоб у коробці не пересипалися зерна поглинача.(Слайд 11)
Для того, щоб упевнитися в правильності підгонки шолом-маски, її необхідно перевірити на герметичність. З цією метою слід закрити вхідний отвір на дні фільтрувально-поглинаючої коробки пробкою, а після цього зробити глибокий вдих. Якщо повітря при цьому буде потрапляти під маску, це означає, що вона незадовільно підігнана.
Остаточну перевірку збірки і справності протигазу проводять у приміщенні з отруйною речовиною подразливої дії на слизові оболонки дихальних шляхів (хлорпікрином). При виявленні у протигазі тих чи інших ушкоджень, їх усувають, а якщо це зробити не можливо, протигаз заміняють справним.
Перевірений і справний протигаз у зібраному вигляді складають у сумку.(Слайд 12)

Правила носіння та користування протигазом
Користуються протигазами в одному з трьох положень в залежності від обстановки:
– "похідне" положення: протигаз знаходиться в дорослих на лівому, у дітей – на правому боці. Верхній край сумки повинен бути на рівні пояса, а клапан сумки із зовнішнього боку;
– положення "напоготові": у нього протигаз переводиться за сигналом "Повітряна тривога" або після команди "Протигази готуй" – пересувають сумку вперед, відкривають клапан сумки і закріплюють протигаз у цьому положенні тасьмою;
– у "бойове" положення протигаз переводять за сигналом "Радіаційна небезпека", "Хімічна тривога" і після команди "Гази", а також самостійно при виявленні застосування противником хімічної або бактеріологічної зброї. (Слайд13)
Етапи бойового застосування протигазу:
1.Затримання дихання.
2.Заплющити очі.
3. Зняти головний убір.
4 .Із сумки витягти протигаз і надягнути на обличчя і голову.
5.Зробити різкий видих.
6.Розплющують очі.
7.Поновити дихання.
8. Надягнути головний убір.
(Слайд 14)
Протигаз вважається надягненим правильно, якщо стекла окулярних вузлів його лицьової частини розташовані проти очей, шолом-маска щільно прилягає до обличчя.
Дотримання прийомів надягання протигазу є обов’язковим.
(Слайд 15)
Протигаз дозволяється знімати за сигналом від­бою нападу противника, за командою «Протигаз зняти!» або самостійно, якщо достовірно відомо, що небезпека ураження минула.
Щоб зняти протигаз, треба трохи підняти правою рукою головний убір, узяти лівою рукою за клапанну коробку лицьової частини протигазу, злегка відтягти шолом-маску донизу і рухом лівої руки вперед догори зняти її. Після цього надягти головний убір. Зняту шолом-маску слід виверну­ти, ретельно протерти чистою ганчіркою або но­совою хустиною і просушити. Тільки після цього протигаз можна скласти в сумку.
(Слайд16)
Користування несправним протигазом.
При ушкодженні протигазу в умовах зараженого повітря доводиться деякий час користуватися ним. Якщо шолом-маска незначно розірвана, треба долонею щільно прижати її до обличчя. При великому розірванні шолом-маски, ушкодженні стекол окулярного вузлу, клапанів вдиху чи ви­диху слід затримати дихання, закрити очі, зняти шолом-маску, відгвинтити її від фільтрувально- поглинальної коробки, взяти горловину коробки в рот, зажати ніс і, не розплющуючи очі, дихати ротом через коробку. При виявлені ушкодження (прокол, пробоїну) у фільтрувально-поглинальної коробки протигазу його треба замазати глиною, землею, м’якоттю хліба. За першої ж можливості ушкоджений протигаз слід замінити справним.
(Слайд17)
Тривалість роботи у протигазі:
- при важкому фізичному навантаженні (біг, земляні роботи) – 40 хв.
- при середньому фізичному навантаженні (хода, обслуговування механізмів) – 60 хв.;
- при легкому фізичному навантаженні (перебування у стані спокою) – 180 хв.
(Слайд18)
Після демонстрації порядку одягання і знімання протигазу учні відпрацьовують норматив по одяганню протигазу.
Тренування щодо одягання протигазів розпочинається з нагадування про утримання протигазу в положеннях: "похідного", "напоготові", "бойового" та послідовності дій для правильного їх використання, тобто що слід робити під час одягання протигазу:
– затримати дихання, заплющити очі;
– зняти картуза і утримувати його між колінами (чи покласти поруч);
– витягти шолом-маску з сумки, взяти її обома руками за стовщені
краї так, щоб великі пальці були з зовнішньої сторони, підвести шолом-маску до підборіддя і швидким рухом догори і назад натягнути її на голову так, щоб не було зморшок, а окуляри прийшлися напроти очей;
– зробити видих, розплющити очі та відновити дихання.
Одягати протигази необхідно за командою "Гази", знімати – "Протигази зняти".
2. Практична робота
Тренування у виконанні нормативів організовується на двох навчальних місцях:
№1 – виконання нормативу №1;
№2 – виконання нормативу №2;
Навчальні групи – із 6–х учнів. Старшими груп призначаються один із них і виконує обов’язки вчителя . Вони фіксують час виконання нормативу кожним учнем, підбивають підсумки і оцінюють дії виконавців. Заміна місць по ходу годинникової стрілки за командою вчителя. Наприкінці тренувань учитель приймає залік особисто.

№ нор-мати-ву Назва нормативу і дії учителя Помилки, які знижують оцінку Дії учнів Критерії оцінки
1 Одягання протигазу. Шикування учнів в одну шеренгу. Показ правильності виконання нормативу.
Подача команди: «гази!». Фіксування часу. Тренування (декілька разів). Підбиття підсумків і оголошення оцінок. На 1 бал: не заплющені очі; не затримано дихання або не зароблено видиху; шолом-маска надіта з перекосом Учні знаходяться у строю, протигази в похідному положенні. Одягають протигази. Тренуються. «1» - 10,4 с;
«2» - 10 с;
«3» - 9,7 с;
«4» - 9,4 с;
«5» - 9 с;
«6» - 8,7 с;
«7» - 8,4 с;
«8» - 8 с;
«9» - 7,7 с;
«10» - 7,4 с;
«11» - 7 с;
«12» - 6,5 с.
2 Заміна ушкодженої фільтруючої коробки . Після команди «Гази» виголошується ввідна: «Ушкоджена фільтруюча коробка» Показ правильності виконання нормативу. Тренування (декілька разів). Підбиття підсумків і оголошення оцінок На 1 бал: не заплющені очі; не затримано дихання або не зароблено видиху; шолом-маска надіта з перекосом Учні знаходяться у строю, протигази в похідному положенні. Одягають протигази. Тренуються. Оцінювання без врахування часу за правильними діями

ІІІ. Заключна частина – 5 хв.

1. Спільне з учнями підбиття підсумків уроку відповідно до поставлених завдань.
2. Аргументоване оцінювання навчальних досягнень учнів і їхньої активності під час уроку.
3. Закріплення нових знань і умінь.
Назвати усі етапи бойового застосування протигазу.
4. Домашнє завдання: підручник «Захист Вітчизни», арк. 254-255;
Для бажаючих отримати більш високу оцінку - підготувати презентацію «Медичні засоби індивідуального захисту при надзвичайних ситуаціях.
Просмотров: 2047 | Добавил: komp | Рейтинг: 0.0/0
Всего комментариев: 0
Добавлять комментарии могут только зарегистрированные пользователи.
[ Регистрация | Вход ]